Vergunningaanvraag herstelwerkzaamheden slavenhuisjes

De afdeling R&O heeft op locatie de situatie onderzocht en direct de benodigde stappen ondernomen.

Het openbaar lichaam Bonaire is op de hoogte van de huidige situatie bij de slavenhuisjes langs het Pekelmeer. De slavenhuisjes hebben een belangrijke historische waarde voor Bonaire. Het is zeer belangrijk dat deze beschermd worden en zo spoedig mogelijk worden hersteld.

De afdeling R&O heeft op locatie de situatie onderzocht en direct de benodigde stappen ondernomen. De oorzaak komt voort uit het feit dat de huisjes werden gebouwd rond 1850 van gekapt koraalkalksteen zonder een stevige fundering. Om te voorkomen dat de huisjes geen verdere schade oplopen is het belangrijk deze te voorzien van een degelijke fundering.

Gezien de ligging van de slavenhuisjes aan de kust dient voor de herstelwerkzaamheden door de afdeling R&O de benodigde vergunning te worden aangevraagd. De vergunning is benodigd op basis van de Verordening Natuurbeheer (Eilandbesluit onderwaterpark art.28 en Eilandbesluit Natuurbeheer art. 8) ter waarborging van de bescherming van de natuur. Om verdere schade te voorkomen behandelen De Commissie Natuurbeheer en Stinapa deze aanvraag met spoed. Zodra deze vergunning verleend is kunnen de herstelwerkzaamheden verricht worden.