Op 12 december 2024 kwamen vertegenwoordigers uit de culturele sector op Bonaire samen met maatschappelijke organisaties om te praten over de toekomst van lokaal erfgoed dat te maken heeft met het slavernij verleden. Tijdens de bijeenkomst zijn belangrijke stappen besproken voor het verbeteren van musea en archieven. De bijeenkomst is onderdeel van een groter plan om duurzaam om te gaan met het gedeelde verleden en de cultuur. Op deze manier wordt gewerkt aan een actieagenda. Deze is nodig om in het kader van het herdenken van het slavernijverleden geld te het ontvangen vanuit Nederland. De bijeenkomst werd georganiseerd door SKAL, NGO Platform Bonaire en het Comité Herdenking, Doorwerking en Toekomst (HDT).
Tijdens de bijeenkomst zijn thema’s besproken zoals het versterken van musea, het vergroten van culturele trots en educatie, en ook het ontwikkelen van lokale voorschriften op het gebied van dit thema. Ook is er gesproken over digitalisering, professionalisering en het samenwerken met andere eilanden en instellingen. Dit alles is belangrijk om de erfgoedsector goed voor te bereiden op de toekomst. Daarom is ook genoemd dat brede betrokkenheid van de gemeenschap erg belangrijk is en komen er volgend jaar extra momenten waarbij meer bewoners en jongeren worden betrokken. Zo staat dit proces in het teken van co-creatie en het verzamelen van waardevolle inzichten uit de hele samenleving. Met de input van deze bijeenkomsten wordt een conceptversie van een actieagenda gemaakt. Deze actieagenda wordt in de verloop van 2025 verder uitgewerkt.
De Nederlandse overheid heeft in 2022 haar excuses aangeboden voor haar betrekkingen bij het slavernijverleden. Ook heeft het kabinet in reactie op het rapport Ketenen van het Verleden toegezegd geld beschikbaar te stellen in het kader van dit thema. Voor het Caribisch deel van het Koninkrijk is daarom €33,3 miljoen gereserveerd. Met dit geld moet onder andere de infrastructuur van musea worden versterkt en moeten historische archieven toegankelijker worden gemaakt. Om gebruik te maken van deze middelen, moeten de eilanden, zo ook Bonaire, uiterlijk 30 juni 2025 een actieagenda inleveren. In de actieagenda moet een beschrijving staan van de plannen en ook een overzicht van de kosten om deze uit te voeren.
Samen wordt er gewerkt aan een erfgoedsector op Bonaire die recht doet aan het verleden en inspireert voor de toekomst!