Publieke Gezondheid lanceert gratis receptenboek ‘Dushi i salú ku bèrdura’

Met de lancering van het receptenboek heeft de afdeling Publieke Gezondheid een nieuwe mijlpaal bereikt.

De afdeling Publieke Gezondheid heeft een gratis receptenboek ‘Dushi i salú ku bèrdura’  gelanceerd. Met het boek wil de afdeling burgers aanmoedigen om gezond te eten. Het receptenboek maakt deel uit van de campagne ‘Sembr’Awe pa Kosecha mañan.’ In het boek worden groenten gebruikt die hier op Bonaire groeien zoals kalalú en moringa.  Het boek is tijdens kantooruren te krijgen bij de afdeling Publieke Gezondheid, Kaya Gilberto F. Croes 24. ‘Dushi i salú ku bèrdura’ is op 24 november 2023 gelanceerd.

Tijdens een feestelijk evenement heeft de afdeling Publieke Gezondheid eerst stilgestaan bij de mijlpalen die zijn bereikt om een gezonde levensstijl bij burgers aan te moedigen. Tien scholen hebben hun eigen greenhouse gekregen, het schaduwgaas wordt bij 7 scholen binnenkort vervangen. De wijken Rincon en Terra Kòrá krijgen binnenkort hun eigen greenhouse.

Aeres Hogeschool Wageningen heeft materiaal gemaakt om kinderen op school te leren planten. De leerkrachten die met dit materiaal gaan werken, hebben deze week een speciale training hiervoor gekregen. Met de lancering van het receptenboek heeft de afdeling Publieke Gezondheid een nieuwe mijlpaal bereikt.

Voor de bijeenkomst van afgelopen vrijdag waren een aantal sprekers uitgenodigd met wie de afdeling nauw samenwerkt. Maurice Adriaens van de LVV benadrukte het belang om lokale groente en fruit te telen en regenwater op te vangen. Onnie Emerenciana ondersteunt op scholen het project van  greenhouses.  Emerenciana gaf samen met zijn 7-jarige zoon Toby  een demonstratie hoe leerlingen op school leren om planten te verzorgen.  Ard Sonneveld van Aeres Hogeschool Wageningen, gaf een presentatie over het nieuwe lesmateriaal voor scholen. Namens Publieke Gezondheid schetste beleidsadviseur Sharine Loozen-Janga voor de aanwezigen de ontwikkeling van het programma voor groente en fruit door de jaren heen.

Toby Emerenciana heeft het receptenboek in aanwezigheid van Loozen-Janga en de lokale kok Saeed Lourens met kokoswater gedoopt. Lourens heeft een paar recepten voor het boek geleverd. De rest van de recepten zijn door Loozen-Janga verzameld en bewerkt.