Nieuwe concept-verordening toeristenbelasting zorgt voor veel betere en eerlijkere inning

Nieuwe toeristenbelasting welke éénmalig per jaar wordt geïnd van iedere niet-ingezetene.

Het openbaar lichaam Bonaire loopt al jaren miljoenen per jaar mis, omdat inning via het huidige systeem van de toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te wensen over laat. Dit veroorzaakt bovendien voor de accommodaties en autoverhuurbedrijven, die correct innen en afdragen, een sterk gevoel van oneerlijke concurrentie. Met het nieuwe systeem wordt een verdubbeling aan inkomsten per jaar verwacht.

Nieuwe methode

Met de nieuwe conceptverordening wordt voorgesteld om de huidige toeristenbelasting en autoverhuurbelasting te vervangen door één nieuwe toeristenbelasting welke éénmalig per jaar wordt geïnd van iedere niet-ingezetene. De bezoeker wordt gemotiveerd om vooraf via een online omgeving te betalen. Controle vindt plaats op de luchthaven en in de haven, waardoor de compliance van nog geen 50% naar bijna 100% zal stijgen. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om bij aankomst te betalen. Voordeel van de online omgeving is bovendien dat er ook actuele informatie over het eiland gedeeld kan worden en er data verzameld kan worden van de bezoeker, volgens alle wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld over de afkomst van de bezoeker en de duur en reden van het bezoek, te gebruiken voor gerichte marketing in lijn met de visie van het Tourism Recovery Plan.

Verbetering van het toeristisch product van Bonaire

Met de hogere inkomsten uit deze nieuw voorgestelde toeristenbelasting, kan de overheid investeren in de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid van het toeristisch product van Bonaire. In eerste instantie is dit een voordeel voor de burgers van Bonaire. De inkomsten kunnen ingezet worden om de connectie tussen toerisme en de lokale cultuur te bevorderen en Bonaire daarmee als een authentiek en uniek eiland te positioneren. Een belangrijk ander doel is om meer te investeren in trainingen en opleidingen, zodat meer inwoners actief kunnen participeren in toerisme en een goed inkomen kunnen verdienen of een onderneming kunnen starten.

Voorgestelde tarieven

Het voorgestelde tarief is $ 50 per persoon per jaar. Voor kinderen t/m 12 jaar en voor inwoners van de 5 eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen wordt een lager tarief van $ 10 per persoon per jaar gehanteerd. Daarnaast is een vrijstelling voorgesteld voor buiten het eiland studerende Bonairiaanse studenten. Voor de cruisetoeristen is een tarief van $ 10 per persoon voorgesteld. Dit bedrag wordt, net als de huidige headtax, door de rederij afgedragen. Een grote meerderheid van de cruisemaatschappijen heeft in gesprekken te kennen gegeven dat zij de voorgestelde verhoging ondersteunen.

Proces

In eerste instantie was het de bedoeling om de nieuwe toeristenbelasting voor verblijftoeristen per 1 januari 2022 te laten ingaan. Bij nader inzien is deze datum niet gehaald. De invoerdatum is afhankelijk van een akkoord in de Eilandsraad, waarna er nog circa 2-3 maanden nodig zijn om het goed in de markt te zetten.