Kralendijk - 60-plussers, mensen met een medische aandoening (zoals diabetes, een hart-, long- of nierziekte) of een verminderde weerstand lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Als iemand de griepprik krijgt, reageert het lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat deze persoon toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat hij/zij minder ernstig ziek wordt en de kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, kleiner is.
Voor een goede bescherming moet iemand de griepprik elk jaar opnieuw halen. Het beste is om dit te doen vóór de start van het griepseizoen, in oktober of begin november. Het duurt vervolgens ongeveer twee weken voordat de griepprik werkt.
Griep verspreidt zich op dezelfde manier als COVID-19. Hoest en nies daarom in de elleboog of in een wegwerpzakdoekje en was regelmatig de handen met water en zeep. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Personen die de griepprik hebben gehad, zijn dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus.
Neem contact op met uw huisarts voor een afspraak of om te bespreken of u in aanmerking komt voor de prik. Het programma wordt georganiseerd door de Afdeling Publieke Gezondheid van het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de huisartsen.