De Directie Toezicht en Handhaving (DTH) heeft in maart 2025 samen met Omgevingsdienst Nederland (ODNL) 47 garagebedrijven op Bonaire geïnspecteerd. De inspecties waren onderdeel van het project “Garagebedrijven 2025” en hadden als doel om te controleren of de milieuregels worden nageleefd. Waar nodig wordt handhavend opgetreden.
Ruim 200 overtredingen geconstateerd
Tijdens de inspecties zijn in totaal 202 overtredingen vastgesteld. De meeste overtredingen gingen over onvoldoende bescherming van de bodem en onveilige opslag van gevaarlijke stoffen. De belangrijkste bevindingen:
- Bodembescherming:
- 32 bedrijven zonder lekbak
- 11 bedrijven werkten zonder enige bodembescherming
- 17 bedrijven hadden geen goede olie-/waterafvoer
- 21 bedrijven beschikten niet over absorptiemiddelen
- 19 bedrijven hadden geen olieafscheider
- Brandveiligheid:
- 12 bedrijven hadden gasflessen niet goed beveiligd
- 4 bedrijven hadden geen aparte opslag voor gasflessen
- 12 bedrijven hadden geen brandblusmiddelen of deze waren niet gekeurd
- Overige overtredingen:
- 17 bedrijven scheidden hun afval niet
- 5 bedrijven vingen F-gassen van airco’s niet op
- 8 bedrijven sloten hun verfspuitcabine niet goed af
- Geen melding bij OLB:
- 44 bedrijven hebben volgens de regels meldingsplicht, maar hebben zich niet geregistreerd bij het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB)
Iedereen in overtreding
Geen enkel garagebedrijf kwam zonder overtreding uit de controle. De situatie is zorgelijk. Vooral de slechte bodembescherming en gebrekkige brandveiligheid kunnen leiden tot schade aan milieu en veiligheid.
Bedrijven krijgen 8 weken voor herstel
Alle overtredingen zijn vastgelegd in schriftelijke waarschuwingen. Bedrijven hebben 8 weken de tijd om de problemen op te lossen. Daarna volgt een her-controle.
Boetes bij geen actie
Als na de her-controle blijkt dat de overtredingen niet zijn opgelost, volgt een (voornemen tot) last onder dwangsom. Dat betekent dat een boete wordt opgelegd als bedrijven alsnog geen maatregelen nemen. Het betalen van de boete betekent niet dat de verplichting vervalt: de maatregelen moeten alsnog worden genomen.
Voorlichtingsbijeenkomst
Binnenkort organiseert DTH een bijeenkomst voor alle garagebedrijven. Daar worden de resultaten besproken en wordt uitleg gegeven over de te nemen maatregelen en de handhaving.
Actie is nu nodig
Garagebedrijven worden dringend opgeroepen om snel in actie te komen. Bescherming van het milieu en de veiligheid van mens en omgeving staan op het spel.