Dialooggroep Bonaire dient verslag in over erfenis van de slavernij

De dialooggroep Bonaire die onderzocht heeft hoe om te gaan met het slavernijverleden in de huidige samenleving.

De dialooggroep Bonaire die onderzocht heeft hoe om te gaan met het slavernijverleden in de huidige samenleving, heeft een verslag overhandigd aan Gezaghebber Edison Rijna. In het verslag presenteert de dialooggroep Bonaire hun wensen. Zij hebben ook het concept van een brief overhandigd die naar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zal gaan.

Een essentieel vraagstuk van de groep is of Nederland haar excuses zou moeten aanbieden aan de Bonairiaanse bevolking, omdat slavernij iets tegen de mensheid is. De groep gaat er van een ander standpunt uit. Dat is: Nederland vergiffenis aanbieden en gezamenlijk aan de toekomst werken.

Eén van de wensen die zij in het verslag naar voren brengen is een idee om een muur te bouwen waarop de voor- en achternamen geplaatst worden van de arbeiders uit Afrika die naar ons eiland zijn gekomen in de jaren 1643 tot 1863. Een andere wens is om de Bonairiaanse bevolking bewust te maken van hun verleden en waar hun achternamen vandaan komen. Tot slot presenteren ze de wens om dit onderwerp op de scholen te introduceren, zodat de kinderen van kleins af aan meer weten over de erfenis van de slavernij.

De dialooggroep maakte eerder deel uit van een nationale dialooggroep die door minister Ollongren werd gevormd. De nationale dialooggroep bestond uit leden uit Aruba, Bonaire en Curacao. Minister Ollongren heeft deze groep ontbonden en de dialooggroep Bonaire is verder gegaan met de leden Ubaldo Anthony, Felix Cicilia, Steven Cicilia, Maximiliano Theodora met aan het hoofd  Arthur Sealy.

De volgende stap is om te wachten op het antwoord van de minister van BZK en steun vragen aan het Bonairiaanse eilandbestuur om te helpen dit idee te promoten. De dialooggroep Bonaire vindt het belangrijk dat heel Bonaire dit idee ondersteunt.