Binnen het Nederlands Koninkrijk herdenkt men jaarlijks op diverse manieren het slavernijverleden op 1 juli. Sekshon Kultura, Arte i Literatura (SKAL) en afdeling Communicatie en Protocol faciliteerden dit jaar binnen een werkgroep van het openbaar lichaam Bonaire een gedichtenwedstrijd onder basisscholieren over de betekenis van vrijheid. De eerste prijs en een schooltrofee zijn op 30 juni 2021 uitgereikt aan Djuga van Voorn in groep 8A van Skol Amplio Papa Cornes. De eerste en tweede finalisten waren respectievelijk Mauro Cicilia van Basisschool Aquamarin en Andrika Rowe van Kolegio San Luis Bertran. De wedstrijddeelnemers gaven aan dat zij inspiratie ontvingen van ouders en leerkrachten. De gedichten tonen bewustwording en inlevingsvermogen over het leed, emancipatie en hedendaagse gedwongen kinderarbeid. Het Openbaar Lichaam Bonaire en SKAL bedanken de scholen voor hun deelname.
Voor wandelaars heeft FuHiKuBo een historische tocht georganiseerd met Boi Antoin en voordrachtkunstenaar, Jeaniro Dorothea. Met meer dan 40 personen van gevarieerde culturele afkomst en leeftijden, werd het evenement goed bezocht. Dhr. Antoin begeleidde de wandelaars in de schemering vanaf Pos di Cuba naar het verscholen landhuis Yato Baco. Tussen cactussen en struiken vertelde hij over de geschiedenis van de locatie en sprak hij uitgebreid over de slavernij op Bonaire en de gebeurtenissen rondom de afschaffing daarvan. Hoewel de volle maan zich niet goed liet zien, was het een geslaagde interactieve avond waarin de toehoorders aan de lippen van de sprekers hingen. Dhr. Dorothea, die bekend is van ‘Arte de Palabra’ competities droeg een gedicht voor over slavernij en vergeving. Een eervol moment van herkenning was het oplezen van de namen van slaafgemaakte voorouders die tijdens de manumissie hun vrijheid kregen bij Yato Baco.
Op 1 juli was er een vertoning van een documentaire in de wijk Tera Kòrá. De avond begon met het houden van 1 minuut stilte, ter herdenking van de datum 1 juli 1863. De werkgroep heeft een minidocumentaire laten maken waarin Boneriaanse burgers zijn geinterviewd over slavernij en diens afschaffing. Na de documentaire ‘Sombra di koló’ van documentairemaakster Angela Roe werd een nabespreking gehouden, waar het publiek uiting gaf aan hun eigen gevoel met betrekking tot het onderwerp. De muziekgroep Ashé heeft het publiek vanaf het begin tot het eind vermaakt. De werkgroep kijkt terug op een mooi traject en zal voorbereidingen treffen voor toekomstige evenementen over dit onderwerp. De werkgroep samenstelling bestaat uit ambtenaren van het openbaar lichaam, de Rijksoverheid en vertegenwoordigers van culturele instellingen van Bonaire. De filmproductie van drie minuten is in het Papiaments met Engelse ondertiteling te zien op Youtube onder de naam “Brasa bo libertat, pa e por resoná”.