Bonaire en EZK werken samen aan energievoorziening

De bestaande opslagtanks voldoen niet meer aan de wet- en regelgeving.

Op 12 april bracht plaatsvervangend Secretaris Generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Gerdine Keijzer-Baldé, een bezoek aan Bonaire om de ontwikkelingen op het gebied van energievoorziening te bespreken. Tijdens haar bezoek sprak ze met gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerden Hennyson Thielman en Jolinda Craane over de noodzaak van een veilige opslag van brandstoffen en de uitbreiding van duurzame energie.

Een belangrijk onderwerp van gesprek was de bouw van nieuwe opslagtanks om veilige opslag van brandstoffen te garanderen. De bestaande opslagtanks voldoen niet meer aan de wet- en regelgeving. De nieuwe brandstofterminal komt ten zuiden van het vliegveld zodat deze bevoorraad kan worden via de bestaande pier.

Parallel aan de bouw van de noodzakelijke opslagtanks voor brandstof, wordt gewerkt aan uitbreiding van duurzame energie. Keijzer-Baldé bezocht het terrein van Contour Global in het noorden, waar op dit moment een nieuw zonnepark aangelegd wordt. Behalve panelen om energie mee op te wekken, komt er een batterij om deze energie op te slaan. Het nieuwe zonnepark kan naar verwachting in september van dit jaar in gebruik worden genomen. Daarnaast werden de plannen tot vernieuwing en uitbreiding van het huidige windpark besproken. 

De investering voor de nieuwe brandstofterminal wordt gedaan door Bonaire Brandstof Terminals (BBT), opgericht door het ministerie van EZK. Via BBT wordt ook geïnvesteerd in het nieuwe zonnepark en het toekomstige grotere windpark.

Gezaghebber Rijna is blij met de aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van energievoorziening voor Bonaire. Alle partijen zien het belang van snelle uitbreiding en verduurzaming van energie voor Bonaire, zeker gezien de bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar energie.