Afdeling Publieke Gezondheid roept op Giant African Land Snail niet aan te raken

In de wijk Republiek is deze week de Giant African Land Snail (Lissachatina fulica) aangetroffen.

Dat bevestigt de afdeling Publieke Gezondheid (PG). Het de eerste keer dat de aanwezigheid van deze slak officieel is bevestigd op Bonaire.

Oorspronkelijk komt deze slak uit West Afrika maar het komt al jaren ook voor in de Caribische regio, zoals ook op buureiland Curaçao. Deze slakken kunnen op verschillende manieren Bonaire binnen zijn komen, bijvoorbeeld met een zending planten of potgrond.

Deze slakkensoort kan soms een parasiet bij zich kan dragen die mensen ziek kan maken. PG adviseert daarom deze slak niet aan te raken of op te pakken met blote handen. Door de slak aan te raken kan de  parasiet, als deze aanwezig is bij de slak, via de hand naar de mond worden gebracht en op deze manier iemand ziek maken. In het geval van contact met deze slak is het daarom belangrijk de handen meteen goed te wassen met water en zeep.

In de natuur kunnen via dieren en planten altijd bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen mensen. Dat kan ook via voedsel. Daarom is het altijd belangrijk om ook vóór het klaarmaken van eten de handen goed te wassen, groente en fruit goed af te spoelen, vlees voldoende te koken of bakken en wilde dieren inclusief slakken niet met blote handen aan te raken.

De situatie wordt gemonitord door verschillende betrokken afdelingen van het openbaar lichaam Bonaire (OLB). Als er meer informatie is over deze slak op Bonaire zal dit bekend worden gemaakt.