Schaamte - Vluchten

Waar in deel 1 Oscar koos voor de aanval, zie je in deel 2 dat de moeder van Oscar kiest voor vluchten. Zij kiest ervoor om veel te gaan sporten zodat zij niet aan haar problemen hoeft te denken. In dit deel van de film wordt het ook duidelijk waarom Oscar Vienne pest. Kijk naar deel 2 van Bergwensa.

> Mijn naam is Shamila

Wat is schaamte nu precies?
Schaamte is een naar gevoel dat je krijgt als een gebeurtenis of situatie indruist tegen de  normen en waarden van jou of de omgeving. Het heeft effect op je zelfbeeld en je eigenwaarde. Bijvoorbeeld door jezelf niet goed genoeg te vinden en te denken dat je er niet toe doet.

Vaak is het in samenspel met angst voor minachting of angst om niet geaccepteerd te worden of angst voor de consequenties. Hoe erg de schaamte is en hoe je ermee omgaat heeft ook te maken met de cultuur waarin je leeft. Ook de situatie waarin je je bevindt kan een rol spelen als je bijvoorbeeld financieel, materieel of emotioneel afhankelijk bent van iemand.

Schaamte kan ook voortkomen als je dader of slachtoffer bent van huiselijk geweld. Geweld kan lichamelijk, emotioneel, seksueel of een combinatie zijn.

Schaamte omdat het geweld je overkomt, schaamte uit angst voor afwijzing, schaamte omdat je anders bent, schaamte omdat je niet weet hoe uit de situatie te moeten komen. Schaamte omdat juist jij het anders wilde doen en het niet lukt. Schaamte naar jezelf omdat je vindt dat je het niet waard bent. Schaamte kent veel vormen.

 

Het model van Nathanson

Afleiden wat eigenlijk uitgelegd kan worden als ontkennen kan zich uiten in bijvoorbeeld het vele sporten zoals Oscar’s moeder doet. Maar het kan ook bijvoorbeeld zijn dat er afleiding wordt gezocht door hel veel series te kijken, extreem te gamen of door te vluchten in drank of drugs.