Q&A Herhaalprik
Wat is het verschil tussen de herhaalprik en boosterprik?
De herhaalprik is een boosterprik. Het is bedoeld om de opgebouwde bescherming tegen het virus te vergroten. Maar we gebruiken de naam herhaalprik om duidelijk te maken dat het een prik is die je vaker kunt nemen. Net als de griepprik. Op Bonaire krijgen de mensen de vernieuwde herhaalprik van Pfizer.
Wie kan de herhaalprik tegen corona krijgen?
Iedereen van 12 jaar en ouder kan de herhaalprik krijgen. Maar voor sommige mensen is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk de herhaalprik krijgen. Het gaat dan om 60-plussers, of mensen die hun hele leven lang een ernstige ziekte hebben. Zij zijn het eerst aan de beurt voor de herhaalprik.
Op Bonaire beginnen we met het prikken van 80-plussers en bewoners van verpleeghuizen. Daarna zijn de 60-plussers aan de beurt. Als deze groepen zijn geprikt, kunnen 12-plussers de herhaalprik krijgen.
Om de herhaalprik te krijgen moet iemand de laatste coronaprik 3 maanden geleden hebben gehad. Iemand die corona heeft gehad, mag drie maanden na de besmetting de herhaal prik krijgen.
Waarom krijgen ouderen en mensen met een ernstige ziekte als eerste de herhaalprik?
Vooral bij ouderen kan na een tijd de bescherming van coronaprikken afnemen. Na een coronaprik maakt het lichaam stoffen aan om de persoon tegen het virus te beschermen. We noemen dit antistoffen. Vergeleken met jongeren maakt het lichaam van ouderen na een coronaprik minder antistoffen aan. Hierdoor zijn ouderen minder goed beschermd. Dat is de reden waarom deze groep het eerst de prik krijgt. Patiënten met een ernstige ziekte lopen meer risico om ernstig ziek te worden als ze besmet raken. Daarom krijgen ook zij als eerste de herhaalprik. Er zijn nu geen coronamaatregelen meer. Maar het betekent niet dat het virus weg is. Het is belangrijk om je tegen het virus te blijven beschermen.
Ik heb corona gehad na mijn laatste prik. Kan ik de herhaalprik krijgen?
Ja, je kunt drie maanden na een besmetting met corona de herhaalprik krijgen.
Welk vaccin wordt voor de herhaalprik tegen corona gebruikt?
Het vernieuwde mRNA vaccin van Pfizer.
In de herhaalprik van Pfizer zit een vernieuwd vaccin. Wat houdt dat in?
Het mRNA coronavaccin van Pfizer is aangepast om beter te beschermen tegen nieuwe versies van het coronavirus. Het beschermt tegen de eerdere versies van het coronavirus. En tegen de versie van omikron die wij nu hebben. De verwachting is dat de herhaalprik, dus de vernieuwde coronaprik je beter beschermt zodat je niet ernstig ziek wordt als je besmet raakt. De herhaalprik beschermt ook beter tegen opname in het ziekenhuis. Vergeleken met de coronaprikken die je eerder kreeg, ben je nu beter beschermd.
Is er voor elke versie van coronavirus een vernieuwd vaccin nodig?
Dat weten we nog niet. Het hangt ervan af of er nieuwe versies van het virus ontstaan. En of deze versies veel verschillen van het omikron virus. Het hangt er ook vanaf hoe ziek je van deze nieuwe versies wordt.
Is de herhaalprik met het vernieuwde vaccin veilig?
Ja. Onderzoek heeft uitgewezen dat de herhaalprik veilig is. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die herhaalprik krijgen, daarna dezelfde klachten kunnen krijgen als bij eerdere coronaprikken. Het gaat om klachten zoals een zere arm, vermoeidheid, wat koorts, je een dagje niet lekker voelen.
Hoe goed werkt de herhaalprik met het vernieuwde vaccin?
We weten nog niet precies hoe goed het effect is van het vernieuwde vaccin. Maar de eerste testen wijzen erop dat je beter wordt beschermt. De verwachting is dat de herhaalprik met het vernieuwde vaccin vooral kwetsbare mensen goed beschermt. Zodat ze niet ziek of niet ernstig ziek worden als ze besmet raken.
Ik heb nog niet eerder een coronaprik gehad. Kan ik de nieuwe coronaprik krijgen?
Nee. De European Medicines Agency, EMA, ) heeft besloten dat de nieuwe coronaprik bestemd is voor mensen die al twee coronaprikken hebben gehad. Er is ook besloten dat de nieuwe coronaprik bestemd is voor mensen van 12 jaar en ouder.
Kan ik de herhaalprik tegen corona en de griepprik tegelijk halen?
Ja je kunt de griepprik en de herhaalprik tegen corona tegelijk krijgen. Je kunt als je dat liever hebt, de twee prikken kort na elkaar krijgen. Voor de griepprik moet je naar de huisarts. Kijk voor het schema van de tijden en het prikcentrum op www.bonairegov.com.
Werkt het coronavaccin nog steeds als er meer tijd tussen de vaccinaties zit?
Ja, je lichaam kan zich beter tegen het virus verdedigen als er een langere tijd tussen twee prikken zit. Daarom zitten er drie maanden tussen de prikken. Het is verstandig dat je de herhaalprik op zijn minst drie maanden na de laatste coronaprik krijgt.
Beschermt een herhaalprik voldoende tegen de versie van het omikron virus?
Een herhaalprik zorgt ervoor dat je lichaam in korte tijd stoffen maakt om zich tegen het virus te verdedigen. We noemen deze stoffen antistoffen. Je lichaam heeft door de eerdere coronaprikken een verdediging opgebouwd tegen het virus. Maar de versie van het omikron virus werd tot nu toe minder goed herkend. Met de nieuwe herhaalprik herkent jouw lichaam de versie van het omikron virus beter en heeft het virus minder kans om aan de verdediging van jouw lichaam te ontsnappen.
Is het veilig als de herhaalprik van een ander merk is dan de coronaprikken die ik eerder kreeg?
Ja. Op Bonaire gebruiken we de herhaalprik van Pfizer. Het maakt niet uit als je bij de eerdere coronaprikken een ander merk vaccin hebt gehad. Als je eerder de coronapik van Moderna, AstraZeneca of Janssen hebt gehad, kun je gerust de herhaalprik van Pfizer krijgen.
Ik heb corona gehad en twee keer een prik gehaald. Heb ik dan nog een herhaalprik nodig?
Ook als je corona hebt gehad, kun je een herhaalprik halen. Dit kan vanaf 3 maanden na je laatste prik of 3 maanden na een coronabesmetting (na de laatste prik). Met de herhaalprik ben je beter beschermd om ziek te worden als je besmet raakt. Ook is de kans kleiner dat je mensen om je heen kunt besmetten. Als de kans kleiner wordt dat je COVID-19 krijgt, wordt de kans ook kleiner dat je LONG-COVID krijgt. Bij LONG-COVID hebben mensen nog lang na een besmetting last van klachten.
Ik heb eerst corona gehad en daarna 1 prik. Kan ik dan ook de herhaalprik halen?
Ja. Als je eerst corona hebt gehad en daarna 1 prik, is dat hetzelfde als dat je twee coronaprikken hebt gehad. Je kunt vanaf 3 maanden na je prik een herhaalprik halen.
Ik heb 1 prik gehad en daarna corona. Krijg ik dan ook een herhaalprik?
Alleen wanneer je de prik van Janssen hebt gehad. Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona kreeg, heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Hoelang duurt het voordat een herhaalprik werkt nadat je bent gevaccineerd?
De herhaalprik begint na 7 dagen te werken.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen bij een herhaalprik?
Je kan na de herhaalprik klachten krijgen, dit gebeurt ook bij andere prikken zoals de griepprik. Veel mensen hebben na de herhaalprik klachten zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Het centrum Lareb in Nederland, houdt bij wat voor klachten mensen krijgen nadat ze de coronaprik hebben gehad. Lareb plaatst deze informatie op haar website.
Moet ik bij de herhaalprik 15 minuten bij het prikcentrum wachten nadat ik de prik krijg?
Ja, De European Medicines Agencies, EMA, en de World Healto Organisation, WHO adviseren een wachttijd van 15 minuten nadat iemand de coronaprik krijgt. Dat geldt voor alle coronaprikken, dus ook voor de herhaalprik.
Ik heb misschien een allergische reactie gehad op een coronaprik. Kan ik de herhaalprik nemen?
Neem contact op met je huisarts. De huisarts bepaalt of je de herhaalprik op de priklocatie kunt nemen. Of hij verwijst je door naar Fundashon Mariadal. Bij Fundashon Mariadal wordt opnieuw bekeken of je de herhaalprik kan krijgen.
Ik ben zwanger. Kan ik de herhaalprik nemen?
Ja dat kan. Zwangere vrouwen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 dan niet zwangere vrouwen. Dit kan gevolgen hebben voor jou en je kind. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies zich te laten vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat de herhaalprik van Pfizer veilig is voor zwangere vrouwen en voor het ongeboren kind.
Ik heb COVID-19 gehad en twee of meer coronaprikken gekregen. Heb ik de herhaalprik nodig?
Ja. De bescherming van de coronaprikken neemt na een tijd af. Het betekent dat de kans dan groter wordt dat je ernstig ziek wordt bij een besmetting. Of dat je nog lang na de besmetting klachten houdt, dit wordt ook Long Covid genoemd. Door de herhaalprik ben je beter beschermd tegen COVID-19.
Ik ben gevaccineerd met Janssen/Moderna/AstraZeneca. Is het veilig als ik de herhaalprik krijg?
Ja. Voor de herhaalprik van Pfizer maakt het niet uit welk vaccin je eerder hebt gehad. Wel moet je twee coronaprikken van Moderna en AstraZeneca hebben gekregen. Heb je 1 coronaprik gehad? Haal dan eerst de tweede coronaprik. Minimaal 3 maanden na deze prik kun je de herhaalprik krijgen.
Beschermt de herhaalprik voldoende tegen de omikron versie van het virus?
Ja. De herhaalprik is een vernieuwd vaccin. Het beschermt je tegen meer versies van het coronavirus, ook de versie van het omikron virus Door de herhaalprik kan jouw afweersysteem omikron beter herkennen en je nog beter beschermen.
Beschermt een coronaprik ook als ik langer dan 3 maanden wacht met de volgende prik?
Ja. Voor je afweersysteem is het vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Houd je daarom aan de tussentijd van minimaal 3 maanden.