Ik heb nog niet eerder een coronaprik gehad. Kan ik de nieuwe coronaprik krijgen?

Ja, je kan deze prik krijgen als je niet eerder een coronaprik hebt gehad. Je hebt van dit vaccin maar één prik nodig.

Kan ik de prik tegen corona en de griepprik tegelijk halen?

Ja, je kunt de griepprik en de prik tegen corona tegelijk krijgen. Je kunt als je dat liever hebt, de twee prikken kort na elkaar krijgen. Voor de griepprik moet je naar de huisarts. Kijk voor het schema van de tijden en het prikcentrum op www.bonairegov.com.

Is het veilig als de coronaprik van een ander merk is dan de coronaprikken die ik eerder kreeg?

Ja. Op Bonaire gebruiken we het vaccin van Pfizer. Het maakt niet uit als je bij de eerdere coronaprikken een ander merk vaccin hebt gehad. Als je eerder de coronaprik van Moderna, AstraZeneca of Janssen hebt gehad, kun je gerust de prik van Pfizer krijgen.

Hoelang duurt het voordat een coronaprik werkt nadat je bent gevaccineerd?

De coronaprik begint na 7 dagen te werken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen bij een coronaprik?

Je kan na de prik klachten krijgen, dit gebeurt ook bij andere prikken zoals de griepprik. Veel mensen hebben na de coronaprik klachten zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid.  Het centrum Lareb in Nederland, houdt bij wat voor klachten mensen krijgen nadat ze de coronaprik hebben gehad. Lareb plaatst deze informatie op haar website.

Moet ik bij de coronaprik 15 minuten bij het prikcentrum wachten nadat ik de prik krijg?

Ja. De European Medicines Agencies, EMA, en de World Health Organisation, WHO adviseren een wachttijd van 15 minuten nadat iemand de coronaprik krijgt. Dat geldt voor alle coronaprikken, dus ook voor deze.

Ik heb misschien een allergische reactie gehad op een coronaprik. Kan ik de nieuwe coronaprik nemen?

Neem contact op met je huisarts. De huisarts bepaalt of je de coronaprik op de priklocatie kunt nemen. Of hij verwijst je door naar Fundashon Mariadal. Bij Fundashon Mariadal wordt opnieuw bekeken of je de coronaprik kan krijgen.

Ik ben zwanger. Kan ik de coronaprik nemen?

Ja dat kan. Zwangere vrouwen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 dan niet zwangere vrouwen. Dit kan gevolgen hebben voor jou en je kind. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies zich te laten vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat de coronaprik van Pfizer veilig is voor zwangere vrouwen en voor het ongeboren kind.

Ik heb COVID-19 gehad en twee of meer coronaprikken gekregen. Heb ik de nieuwe coronaprik nodig?

Ja. De bescherming van de coronaprikken neemt na een tijd af. Het betekent dat de kans dan groter wordt dat je ernstig ziek wordt bij een besmetting. Of dat je nog lang na de besmetting klachten houdt, dit wordt ook Long COVID genoemd. Door de nieuwe coronaprik ben je beter beschermd tegen COVID-19.  

Is er voor elke versie van het coronavirus een vernieuwd vaccin nodig?

Dat weten we nog niet. Het hangt ervan af of er nieuwe versies van het virus ontstaan. Het hangt er ook vanaf hoe ziek je van deze nieuwe versies wordt.