Het Openbaar Lichaam Bonaire kijkt met tevredenheid terug op de drie succesvolle inspraakbijeenkomsten ‘Papia ku Pueblo’ die onlangs hebben plaatsgevonden op 22 maart, 7 april en 8 april 2025. Deze bijeenkomsten stonden in het teken van het Traject Beleidsintensivering, een traject waarbij de Nederlandse overheid 5,5 miljoen euro heeft toegekend aan Bonaire voor de periode 2025-2029. Het doel is om beleidsprojecten te ondersteunen die bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn over het slavernijverleden en het versterken de culturele identiteit van Bonaire.
Tijdens de bijeenkomsten werd met de lokale gemeenschap gesproken over verschillende projecten die bewustzijn over het slavernijverleden en de cultuur van Bonaire versterken, zoals het oprichten van een erfgoedcentrum, het ontwikkelen van een nieuwe onderwijsmethode ‘Nederlands als vreemde taal’, en de digitalisering en toegankelijkheid van archieven. De gesprekken waren open en constructief, waarbij de deelnemers hun meningen, ideeën en zorgen deelden over hoe deze projecten het beste kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor Bonaire.
Waardering voor actieve betrokkenheid
In totaal lieten ongeveer 80 deelnemers zich goed horen over de uitvoering van de projecten. Er werd onder andere gesproken over het belang van een erfgoedcentrum, het bewaren van verhalen en kennis van vroeger en namen van voorouders die in het slavernijverleden hebben geleefd, en hoe het erfgoed van het eiland zowel lokaal als regionaal beschermd kan worden. De deelnemers gaven waardevolle input over hoe deze projecten kunnen bijdragen aan hun dagelijkse leven, de toekomst van jongeren en het versterken van hun gemeenschap.
Projecten ter versterking van beleid
Het Traject Beleidsintensivering omvat diverse initiatieven, waaronder:
1. Erfgoedcentrum & Musea: Een centrale plek voor het verzamelen en delen van de cultuur en geschiedenis van Bonaire.
2. Onderwijsmethode Nederlands als Vreemde Taal: Een lesmethode die beter aansluit bij de leefwereld van Bonairiaanse kinderen.
3. Versterking Culturele Keten: Het versterken van bijvoorbeeld NGO Platform, zodat culturele organisaties elkaar kunnen vinden, versterken en samenwerken.
4. Tijdlijn van Bonaire: Het verzamelen van belangrijke gebeurtenissen, personen en tradities uit de geschiedenis van Bonaire zodat er een lokale canon ontwikkeld wordt en gebruikt kan worden door musea en het onderwijs.
5. Digitalisering van Archieven: Het digitaliseren van historische documenten en foto’s etc. om deze toegankelijk te maken voor iedereen. Dit neemt de vorm aan van een gezamenlijke samenwerking tussen OLB Archief en FuHiKuBo.
6. Namenmonument en Namenonderzoek: Het oprichten van een monument ter herdenking van mensen die onder slavernij gedwongen te werk werden gesteld op Bonaire en het vastleggen van hun familienamen.
7. Bijdrage Nationaal Archief Curaçao: Het digitaliseren van historische documenten van Bonaire die zich momenteel op Curaçao bevinden.
8. Erfgoeduitwisseling: Het delen van erfgoed en culturele expertise tussen de eilanden in het Caribisch gebied.
Volgende stappen
De input van de gemeenschap blijft essentieel voor het succes van deze initiatieven. Het Openbaar Lichaam Bonaire moedigt iedereen aan om actief betrokken te blijven en hun ideeën te delen. Het Openbaar Lichaam Bonaire zal gebaseerd op de feedback van de gemeenschap en interne besluitvorming (Bestuurscollege en Eilandsraad) prioriteiten stellen en beslissen welke projecten uiteindelijk in de actieagenda worden opgenomen. Uiteraard worden burgers hier verder over geïnformeerd.
Contactinformatie
Voor meer informatie over de actieagenda of toekomstige bijeenkomsten over slavernijverleden, kunt u contact opnemen met de Kwartiermaker cultuur: alfrida.martis@bonairegov.com