Directie Toezicht & Handhaving: Houdt uw papieren bij de hand!

U kunt vertraging en handhavingsmaatregelen voorkomen door tijdig alle benodigde documenten te regelen.

Directie Toezicht en Handhaving (DT&H) is momenteel actief aan het handhaven op Bonaire. Tijdens reguliere controles komen inspecteurs van DT&H verschillende ongeregeldheden en diverse overtredingen tegen. Om deze reden willen we iedereen attenderen op de bestaande wet- en regelgeving zoals onder andere het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire, de Wet Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer BES en het Inrichtingen- en activiteitenbesluit dat voor iedereen van toepassing is.

We willen alle particulieren en ondernemers attenderen op het volgende:

  1. U bent conform uw (bouw)vergunning verplicht om de juiste bouwtekeningen en vergunningen op uw (bouw)locatie te hebben. Indien u hier niet aan voldoet, riskeert u een bouwstop. Een bouwstop houdt in dat u bij ontvangst van de bouwstop per direct uw werkzaamheden moet stoppen.
  2. Afhankelijk van de situatie kan na een bouwstop een handhavingstraject worden gestart, indien u bijvoorbeeld geen (bouw)vergunning heeft voor wat u aan het bouwen bent en/of wilt gaan bouwen.
  3. Wanneer u een bedrijf wilt starten dient conform wet- en regelgeving in het bezit te zijn van een vestigingsvergunning voordat u een bedrijf op Bonaire mag vestigen.
  4. U dient in het bezit te zijn van de juiste vergunningen afhankelijk van uw type bedrijfsvoering.
  5. Wanneer u niet in het bezit ben van de juiste vergunningen voor uw bedrijfsvoering, riskeert u dat uw bedrijfslocatie per direct kan worden gesloten.
  6. Maakt u gebruik van overheidsgrond zonder dat u daarvoor toestemming van het OLB heeft en daarover precario (gebruikersvergoeding) betaald? Denk bijvoorbeeld aan reclameborden, tafel-en stoelen, plantenbakken en vuilcontainers. Dan wordt u vriendelijk doch dringend verzocht om zo snel mogelijk een aanvraag tot het verkrijgen van precariorechten voor de door u geplaatste objecten op overheidsgrond aan te vragen. Zonder toestemming riskeert u handhavingsmaatregelen.

U kunt vertraging en handhavingsmaatregelen voorkomen door tijdig alle benodigde documenten te regelen. Wij vragen particulieren en ondernemers om vanaf nu hun zaken op orde te brengen en de bestaande wet- en regelgeving na te leven.

Meer informatie

Als u niet zeker bent van de regels, dan kunt u contact opnemen met team klantcontactcentrum (KCC) via:

  • teamkcc@bonairegov.com
  • Telefoonnummer: 715-5330
  • Vergunningen en precario aanvragen kan via de website van het OLB, bonairegov.com à kopje ‘Ondernemers’ à ‘Vergunningen’