OLB houdt afscheidsreceptie Gezaghebber Rijna

Zoals een goede burgervader betaamt heeft hij het maximale voor ons eiland gedaan.

Op vrijdag 28 april hield het openbaar lichaam Bonaire (OLB) een receptie waar afscheid genomen werd van Edison Rijna als gezaghebber van Bonaire. Hij is per 18 april werkzaam als speciaal gezant voor Caribisch Nederland. Tijdens deze publiekelijke aangelegenheid op het Wilhelminaplein kon men onder het genot van een hapje en een drankje en muziek van jongerenband 'Formashon Musikal Krioyo' met elkaar samenzijn en luisteren naar diverse toespraken.

Gedeputeerde James Kroon, die gedurende zijn gehele ambtstermijn samenwerkte met Rijna, bedankte hem voor al het werk van de afgelopen negen jaar en zei dat Rijna de 'constante factor' was gedurende deze periode. "Zoals een goede burgervader betaamt heeft hij het maximale voor ons eiland gedaan. Dankzij hem heeft men vertrouwen in Bonaire gekregen, zijn mensen hiernaartoe verhuisd en is de bevolking gegroeid. Zijn doel is dat Bonaire vooruitgaat en samen hebben we daartoe grote stappen gezet. Bonaire heeft veel potentie en dat hebben we laten zien."

De nieuwe eilandsecretaris van Bonaire, Christopher Frans, zei ten overstaan van het publiek in zijn toespraak over Rijna: "Hij was altijd een persoon die streefde naar vooruitgang. Volgens hem moest Bonaire altijd vooruitgaan. Hij was besluitvaardig en nam kordate beslissingen. Hij hield er namelijk niet van om rondjes te blijven draaien. Aan de andere kant paste hij ook altijd zelfreflectie toe wanneer hij naar eigen oordeel wat fel had gereageerd tijdens een vergadering. Weinigen deden dat." Tot slot gaf Frans aan dat hij Rijna kenmerkt als iemand die zijn menselijke kant vaak liet zien. "Zijn deur stond altijd open."

Goede relatie met buureilanden

Via vertoonde videobeelden kon men luisteren naar boodschappen van collega-gezagdragers uit de buureilanden zoals de gezaghebber van Saba Jonathan Johnson, de minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes, de premier van Curacao Gilmar Pisas en de regeringscommissaris van Sint-Eustatius Alida Francis. Johnson bedankte Rijna voor de goede samenwerking, met name tijdens de orkaan in 2017. Wever-Croes keek terug op de afgelopen jaren en de fijne onderlinge samenwerking, met name gedurende de pandemie. Pisas benadrukte in zijn speech eveneens de bijzonder goede relatie tussen Bonaire en Curacao en zei dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Rijna zich in zijn nieuwe functie zal inzetten voor de eilanden. Francis sprak zich uit over de samenwerking tussen de gezagdragers van de BES-eilanden en het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn: "Dankzij deze samenwerking zijn we erin geslaagd onze gemeenschappen veilig te houden. Deze gezamenlijke aanpak bewijst dat er gemeenschappelijke uitdagingen zijn die ook gezamenlijk moeten worden aangepakt."

Wijze lessen van oma Chichia

In de toespraak van Rijna zelf stonden de wijze levenslessen van zijn oma Chichia centraal. Hij begon met een verhaal over zijn kinderjaren, hoe zijn oma hem waarschuwde om nooit in het bestuurskantoor te gaan werken. 'Kind, zorg dat je nooit in dit gele gebouw komt te werken', citeerde Rijna haar. Ondanks - of naar eigen zeggen wellicht juist vanwege - deze waarschuwing was het altijd een droom van hem om gezaghebber van Bonaire te worden. "Eenmaal in het gele gebouw kwam ik gauw tot de ontdekking dat je gelijk Superman moet zijn om dit werk te kunnen doen. Je hebt geen dag vrij, je hebt geen vakantie, je moet verschillende petten op kunnen doen, je kan niet ziek zijn en je moet altijd een goed humeur hebben. Je moet blijven lachen en altijd maar alles verdragen. Je bent van 's morgens tot 's avonds laat in de weer en je telefoon ringt non-stop om elk probleem dat zich presenteert op te lossen. Je moet, je moet, je moet.. Maar mijn oma en mijn vader hebben mij ook geleerd over de wijsheid van de 'kunukero': niet te moeilijk doen, elk probleem of uitdaging met kalmte en vertrouwen benaderen."

'Bescherm onze cultuur'

"Zo weet een kunukero dat er voor alles een reden is en dat als de middelen nog zo schaars zijn, er altijd een oplossing is", aldus Rijna. Ook sprak hij de aanwezigen toe over het gevaar dat op de loer ligt om onze cultuur en eigen identiteit kwijt te raken en de noodzaak om deze te behouden. "Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel creativiteit er om ons heen is in zo'n week in aanloop naar Dia di Rincon met muziek, dans, kunst en eten. Dat is onze cultuur en kan niemand van ons afnemen. Het is daarom van groot belang dat we ons inspannen om onze cultuur en cultureel erfgoed te beschermen. Rijna eindigde zijn speech door te benoemen hoe dankbaar hij is om te hebben mogen werken met de medewerkers van zijn kabinet, de ambtenaren en collega-bestuurders van het OLB en de diverse ketenpartners. "Dank jullie allen voor jullie steun en dank jullie wel dat ik jullie gezaghebber mocht zijn. Hij sloot af met een diepe buiging, gevolgd door een luid en lang applaus vanuit het aanwezige en tevens ontroerde publiek.