Kleine kans op Mpox op Bonaire, Publieke Gezondheid is voor het geval dat voorbereid

Mpox wordt overgedragen door nauw contact met een besmet persoon.

De kans op gevallen van Mpox , eerder bekend als apenpokken, is op  Bonaire heel klein. De afdeling Publieke Gezondheid houdt voor de zekerheid rekening met de kans dat reizigers uit het buitenland het virus kunnen meenemen. Dit hoort tot de taken die de afdeling heeft om de gezondheid van burgers te beschermen. Daarom heeft de afdeling Publieke Gezondheid zorgmedewerkers  geïnformeerd over de klachten  bij besmetting met het virus van Mpox. Hierdoor kan de ziekte snel worden herkend en kunnen  meteen maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen. 

Mpox wordt overgedragen door nauw contact met een besmet persoon.  In Afrika is door Mpox een noodsituatie ontstaan, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO laten weten. De ziekte verspreidt zich vooral in de Democratische Republiek Congo en buurlanden. Op dit moment wordt nog onderzocht hoe ernstig de gevallen van Mpox  in Afrika  zijn. 

Er is een kans dat reizigers uit gebieden met Mpox de ziekte naar andere landen meenemen. In Europa is er tot nu toe één persoon met Mpox in Zweden, deze persoon is in Congo besmet geraakt. In Nederland, Amerika en Latijns-Amerika zijn tot nu toe  geen gevallen van Mpox aangetroffen. De meeste reizigers  naar Bonaire komen  daar vandaan.  

De afdeling Publieke Gezondheid houdt de situatie op Bonaire goed in de gaten. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, wordt de bevolking meteen geïnformeerd.