Staatssecretaris Uslu krijgt kijkje in culturele sector van Bonaire

Nederland stelt jaarlijks 150.000 euro beschikbaar voor de cultuurcoach-regeling.

Leden van het bestuurscollege hebben afgelopen week met staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media, die ons eiland bezocht in verband met een werkbezoek, in goede sfeer gesproken over uiteenlopende onderwerpen die Bonaire aangaan waaronder de toekomstige cultuuragenda, het slavernijverleden, de komst van de nieuwe bibliotheek en de inzet van cultuurcoaches.

Nederland stelt jaarlijks 150.000 euro beschikbaar voor de cultuurcoach-regeling. Dit initiatief is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen het openbaar lichaam Bonaire (OLB) en het Ministerie van OCW en biedt mogelijkheden voor capaciteitsuitbreiding. De coaches worden lokaal geworven en zullen de komende drie jaar aan de slag gaan. Het OLB zal zich de komende tijd buigen over de precieze invulling hiervan voor Bonaire.

Tijdens dit proces wordt ook aandacht besteed aan het versterken van cultuurparticipatie, -educatie en talentontwikkeling op basis van het cultuurbeleid van Bonaire. In dit kader wordt cultuur niet alleen aangemerkt als de tradities en culturele uitingsvormen van ons eiland, maar ook de verschillende kunstdisciplines zoals dans, theater, muziek, beeldende kunst, mode, nieuwe media en film. In Europees Nederland worden cultuurcoaches onder andere ingezet in verzorgingstehuizen, cultuurafdelingen van de overheid, scholen, bibliotheken en wijkcentra.

Meer prioriteit voor cultuur

Verder is tijdens het werkbezoek gesproken met diverse organisaties voor de culturele en creatieve sector op Bonaire over de grote zorgen die zij hebben en de nood voor een structurele basisfinanciering voor de culturele instanties op het eiland. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe van Cultuur: “Ook ik zie graag dat wij als bestuurscollege meer prioriteit geven aan deze sector en dat we ervoor zorgen dat er duurzame financieringsmogelijkheden komen.”

Vanuit het Ministerie van OCW zijn er ook middelen beschikbaar gesteld voor de doorontwikkeling van de bibliotheek. Het vinden van een nieuwe locatie en de financiering ervoor is prioriteit. Het eilandsbestuur heeft tijdens een bezoek op de huidige locatie met de staatssecretaris de wens uitgesproken dat de nieuwe bibliotheek een meer prominente plek gaat innemen in de maatschappij en ook kan dienen als een kenniscentrum waar men terecht kan voor informatie over het slavernijverleden, de geschiedenis en het erfgoed van Bonaire.

Het laatste bezoek met de delegatie was bij de School of Performing Arts Bonaire. Hier hebben de leerlingen van de dansschool gesproken over hun ervaringen en wat de meerwaarde van de school voor hen heeft, namelijk dat het dansen helpt bij het vormen van een eigen identiteit en toekomstperspectief te bieden. Staatssecretaris Uslu benadrukte ook het belang van instanties zoals deze en gaf aan dat er met elkaar gezocht moet worden naar duurzame oplossingen voor de cultuursector op Bonaire.