Text Size

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Zoutindustrie

Cargill Salt Bonaire N.V. produceert 400,000 ton industrieel zout per jaar. Een heel klein gedeelte van het geëxporteerde zout is bestemd voor gebruik in de keuken en nog eens 1% wordt verkocht aan lokale vissers en bakkers. Bonaire biedt een unieke zoutkwaliteit met grote zoutkristallen, door een unieke combinatie van factoren: vlak en diep water, wind en veel zon, ideaal voor het proces van verdamping. Cargill heeft een goed distributienetwerk en een goede verkooporganisatie. Cargill is geïnteresseerd in het uitbreiden in Zuid-Amerika en in nieuwe markten.  Voor meer informatie, mail nancylucas@cargill.com.

Kennis en onderwijs

Een van de gebieden, die interessant kunnen zijn voor buitenlandse investeerders, is het gebied van kennis en onderwijs. Bonaire biedt een aantrekkelijke omgeving en infrastructuur voor het vestigen van hotelscholen en medische opleidingen, waar lesgeven, studeren, huisvesting en ontspanning allemaal op 1 plek plaats kan vinden. De overheid biedt ruimte voor het bouwen van universiteiten, medische faciliteiten en zorg instituten met de mogelijkheid om uit te breiden. Uitzonering van belasting kan worden toegepast gedurende een aantal jaren en een flexibele procedure voor verblijfsvergunningen wordt geboden voor zowel studenten als leraren. Het eiland biedt locaties voor congressen, heeft hotels en restaurants en dagelijks vluchten naar Noord-Amerika.

Nutsbedrijven

Water en Energie Bedrijf Bonaire (WEB) is een overheidsbedrijf, dat water en elektriciteit produceert en verdeelt op het eiland. WEB zoekt naar mogelijkheden om water en elektriciteit op een duurzame manier te produceren en hierbij gebruik te maken van de natuurlijke bronnen op het eiland, zoals de wind en de zon.

Recycling

Servisio di Limpiesa di Boneiru (SELIBON) is het enige afvalverwerkingsbedrijf op Bonaire. Het verzamelt en verwerkt afval, en houdt hierbij rekening met het milieu en met de lokaal geldende regels. Selibon werkt aan de volgende projecten: afval scheiden, glas apart inzamelen en recyclen.

Telecommunicatie

Telefonia Bonairiano N.V. (TELBO) is het enige bedrijf dat telefoondiensten biedt voor de lokale markt (lokaal, mobiel, long distance). TELBO is op zoek naar buitenlandse of locale partners om gezamenlijk (internationale) markten verder te ontwikkelen. TELBO biedt data-center services op Bonaire.

Toerisme

Bonaire heeft veel mogelijkheden om te investeren in de toeristische sector, zoals de ontwikkeling van hotels, restaurants en andere recreatieve faciliteiten, die bijdragen aan de economie van Bonaire. Algemeen: kavels aan zee/met zee-uitzicht, beschikbaar voor hotelontwikkeling, maar ook centrum kavels met commerciële mogelijkheden. Specifiek project: onafgemaakt project ‘resort Esmeralda’, beschkbaar om te ontwikkelen of om iets anders op deze locatie te doen (locatie aan zee).

Transport

Bonaire International Airport (B.I.A.) is een volledig uitgerust international vliegveld met alle faciliteiten en infrastructuur om korte en langere, internationale vluchten te bedienen. De landingsbaan is verlengd tot 2880 meter, wat het voor grote vliegtuigen met lading mogelijk maakt om hier te landen en op te stijgen. Een goede getrainde staf en alle benodigde bedrijven bieden 24/7 service, zoals schoonmaken, wc services, water, vrachtafhandeling. Op Bonaire vliegen dagelijks vliegtuigen uit Nederland, Amerika, Zuid-Amerika en de andere Caribische eilanden.

Dutch